23 d’oct. 2013

Ràfting(I): Els orígens

Els ràfting és un d’aquells esports que representa la suma perfecta:
Risc (a diferents nivells, és clar) + Aventura + natura + treball en equip.



Practicar ràfting consisteix a baixar, a bord d’un bot pneumàtic sense motor, amb l’ajuda de rems i seguint el corrent, un riu de muntanya d’aigües braves o vives. No és un esport per a solitaris, ja que es practica en grup, però tampoc fa falta saber quin és el color preferit del qui tens al costat per gaudir del descens.


Ràfting ve de la paraula anglesa “raft” que vol dir rai (una mena de barca).

No se sap ben bé on posar la data dels orígens del ràfting. Nosaltres hem optat per destacar els més estesos i, serem sincers, els que ens agraden més. O no trobeu que té el seu punt romàntic imaginar els colons americans baixant el riu Colorado a l’època del Far West?

Donald Judd rafting down the Clackamas River with Bob Peirce
Photograph taken by Bruce West at the Bottom of the Carter Bridge Rapids

On sí que es coincideix és a l’hora d’afirmar que la prehistòria del ràfting està en aquells temps que amb rais fets de troncs s’aprofitava el corrent del riu per transportar fusta, animals i menjar. Els qui ho feien eren “raiders”. A Catalunya estaríem parlant dels raiers.

El ràfting modern, tal i com l’entenem ara, va néixer en el moment que el descens en el bot es va convertit en lúdic i recreatiu per a tothom.


En aquest cas, es considera la II Gerra Mundial com el punt d’inflexió. Els bots inflables que van sobrar de l’atac sorpresa es van fer servir un cop acabada la guerra per baixar els rius d’aigües braves en el temps de lleure.


No va ser fins als anys 50 que el material, especialment l’embarcació, es va perfeccionar per aconseguir més seguretat i resistència.
Als 60, van consolidar-se les primeres empreses vinculades a aquesta activitat. Va ser als anys 70 que el ràfting va tenir el reconeixement esportiu. El 1972, va ser inclòs per primera vegada en uns Jocs Olímpics, els de Munic.
A l’Estat espanyol el ràfting com a esport va viure el seu boom a la dècada dels 80 quan els francesosel van introduir.
Actualment, el ràfting és un esport molt estès i que ofereix l’adrenalina necessària per gaudir una vegada i una altra del descens. A Lapica Trips & Events el fem pel riu Segre, al seu pas per Camarasa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Xarxes Socials

Facebook Instagram Twitter Linkedin WhatsApp Youtube

Contacte

Ens trobaràs a Marquès de Sentmenat 73, 08029 Barcelona